تک ستاره رویائی نوکیا که حالا هم خانواده های جدیدی را نیز در کنار خود می بینید بلاخره پس از مدتها به بازارهای جهانی ارائه شد؛ N8 که بدون شک یکی از متفاوت ترین محصولات نوکیا در تاریخ تولیدات این شرکت است خصوصیات استاندارد و قابلیت های سخت افزاری محصولات پیشین این برند را بگونه ای متحول ساخته که تا بحال هیچگاه در نمونه دیگری با نام نوکیا مشاهده نشده است. پیش از این در مقاله ای جداگانه نگاه کوتاهی به مشخصات سخت افزاری این مدل نمودیم در مقاله پیش رو اما همزمان با حضور نسخه نهائی N8 در بازارهای جهانی بررسی کامل و جامعی از این مدل را ترتیب داده ایم با ما همراه شوید.
مدل و نام | Nokia N8 |
ابعاد | ۱۲.۹×۵۹.۱×۱۱۳.۵ میلی متر |
وزن | ۱۳۵ گرم |
صفحه نمایش | ۳.۵ اینچ |
۳۶۰×۶۴۰ پیکسل از نوع َAMOLED | |
قابلیت نمایش ۱۶ میلیون رنگ | |
دفترچه تلفن | نامحدود بسته به حافظه داخلی |
کارت حافظه+حافظه داخلی | Micro SD+256MB RAM+512MB+16GB |
ارتباطات | GSM چهار بانده+GPS+Wi-Fi+3G+Bluetooth |
سیستم عامل | Symbian^3 OS |
پردازنده | ARM11 با فرکانس ۶۸۰ مگاهرتز+۳D Graphics |
وضوح دوربین | ۱۲.۰ مگاپیکسل با قابلیت اتوفوکوس |
حداکثر وضوح فیلمبرداری | ۷۲۰p با ۲۵ فریم در ثانیه |
ظرفیت باتری | ۱۲۰۰mAh |
روزها به سختی هر چه تمام تر برای نوکیا و دوستداران آن می گذرد جائیکه انتقادها به مجموعه سیمبین همزمان با بالا رفتن انتظارات از پلتفرم های لمسی بگونه ای افزایش یافته که تقریبا هیچ کاربر حرفه ای و حتی قدیمی نوکیا حاضر به پرداخت مبلغی گزاف برای یک گوشی لمسی سیمبین در ردیف مدل های پیشین این کلاس نیست و بدین ترتیب محبوبیت این برند در نزد طرفداران این شرکت نیز اندک اندک در حال نزول است مشکلات متعدد نوکیا اما به این موارد نیز خلاصه نمی شود و از دست دادن دو یار همیشگی این شرکت یعنی سامسونگ و سونی اریکسون که همواره از سازندگان و پشتیبانان اصلی پلتفرم سیمبین به حساب می آمدند ضربه مهلک دیگری بود که به مجموعه نوکیا وارد آمد ماجرا از این قرار است که هر دو شرکت سونی اریکسون و سامسونگ به تازگی در بیانیه های رسمی جداگانه ای پایان ساخت و پشتیبانی از پلتفرم سیمبین را اعلام نموده و حتی سامسونگ قصد دارد تا پایان سال ۲۰۱۰ کلیه برنامه های ساخته شده برای این سیستم عامل را نیز از روی سرورهای خود حذف نماید! اتفاقی که در آستانه تولد نسخه جدید سیمبین که نوکیا و دوستداران این برند امید فراوانی به آن بسته اند اثرات منفی کاملا چشمگیری برجای خواهد گذاشت البته نگفته پیداست که هر دو شرکت سونی اریکسون و سامسونگ محصولات زیادی را در کلاس سیمبین های لمسی ارائه نکرده اند و حذف این دو شرکت از جنبه فیزیکی نمی تواند بازار را در این کلاس دچار کمبود نماید اما این اعلام وضعیت بدون شک جایگاه متزلزل سیمبین در نزد کاربران حرفه ای را بیش از پیش تیره و مبهم می نماید. در این شرایط است که نوکیا با پافشاری لجوجانه بروی سیمبین و اظهار نظرهای متعدد مبنی بر عدم استفاده از سایر پلتفرم های محبوب بازار در کنار تاخیرهای پیاپی در ارائه سیستم عامل MeeGo روز به روز اوضاع را برای خود سخت تر نموده و همزمان توقع ناظرین و منتقدان را از نسل آینده سیستم عامل سیمبین بطرز شدیدی بالا برده است بطوریکه استفاده کنندگان از دیگر سیستم عامل های محبوب همچون iOS، آندروید، Web OS، BlackBerry OS و ویندوز موبایل انتظار مشاهده پلتفرمی کاملا روان در سطح این سیستم عامل ها را از نسل جدید سیمبین موسوم به Symbian^3 داشته و گفته های کوچک انگارانه مسئولان نوکیا در رابطه با سیستم عامل های انقلابی مثل Apple iOS و Google Android انتظار از Symbian^3 را در حد سیستم عاملی بزرگ و کاملا انقلابی افزایش داده است. در این شرایط نگفته پیداست که میزان استقبال کاربران و سطح فروش آس ترین خال نوکیا در این رده یعنی N8 به روشنی معیار مشخصی برای مسئولان نوکیا در جهت تغییر دیدگاه یا پافشاری بروی ایده های قبلی خواهد بود کما اینکه از هم اینک ناگفته های کاملا تائید نشده ای مبنی بر حضور احتمالی نوکیا در کلاس پاکت پی سی های ویندوزی به گوش می رسد. باری در این شرایط بحرانی و خاص است که Nokia N8پس از گذشت بیش از شش ماه از معرفی اولیه آن پا به عرصه وجود می گذارد.
جادوی هزاره سوم نوکیا در جعبه ای شیک و زیبا که با مواد دوست دار محیط زیست ساخته شده است ارائه می شود در این جعبه علاوه بر خود گوشی و گزینه های قابل حدسی همچون شارژر، هدست با ریموت متصل به آن و کایل USB، یک کابل برای اتصال حافظه های خارجی تحت قابلیت OTG و یک تبدیل Mini HDMI به HDMI نیز برای خروجی TV در نظر گرفته شده که این آخری امکان اتصال دستگاه به تلویزیون و پخش محتوای با کیفیت را فراهم می آورد.
با در دست گرفتن گوشی با اینکه کاملا مشخص است که با مدلی از خانواده نوکیا روبرو هستیم اما شباهت چندانی میان این مدل و دیگر تولیدات این شرکت دیده نمی شود جائیکه بدنه یکپارچه و طراحی خاص بخش های بالائی و پائینی ظاهر ویژه ای برای N8 ایجاد کرده اند که پیش از این هیچگاه در مدل دیگری به کار گرفته نشده است.
نمای سه بعدی فوق برگرفته از سایت GSMArena می باشد
بدنه دستگاه با رنگ ضد خش و مقاومی پوشیده شده که بجز دو بخش دوکی شکل بالائی و پائینی، در بقیه موارد بطور کامل از آلومینیوم یک دست و با کیفیتی ساخته شده است. ابعاد این مدل ۱۲.۹×۵۹×۱۱۳.۵ میلیمتر با وزن ۱۳۵ گرم است که بدون در نظر گرفتن افزایش ۳.۶ میلیمتری در قطر با تغییراتی اندک، چیزی حول و حوش ابعاد iPhone 4 است که البته این افزایش چشمگیر قطر در بزرگ شدن هرچه بیشتر حجم گوشی نقش چشمگیری را ایفا می کند.
اولین نکته مثبت N8 بدون هیچ شک و شبهه ای صفحه نمایش آن است این صفحه نمایش ۳.۵ اینچی برای اولین بار در خانواده نوکیا دو تکنولوژی روز یعنی فناوری ساخت AMOLED و قابلیت لمسی خازنی را در کنار یکدیگر قرار داده و امکان تماس چند نقطه ای یا Multitouch را نیز برای نخستین بار به یک گوشی نوکیا وارد کرده است. ارتقا مهم بعدی بهبود قابل ملاحظه کارکرد صفحه نمایش در نور مستقیم خورشید است که به نسبت تجربه قبلی نوکیا در این کلاس یعنی N86 بسیار بهبود یافته است. رزولوشن این صفحه نمایش اما به نسبت نسل قبلی سیمبین بدون تغییر مانده و وضوح ۶۴۰×۳۶۰ پیکسل حداکثر رزولوشنی ست که در این بخش نصیب کاربران می شود در قیاسی رخ به رخ تعداد پیکسل های حاضر در این صفحه نمایش چیزی در حدود یک سوم پیکسل های صفحه نمایش هم سایز iPhone 4 است (۲۳۰ هزار نقطه در مقابل ۶۱۴ هزار نقطه) همچنین در مقایسه با بهترین های رده آندرویدی با وضوح ۴۸۰×۸۵۴ پیکسل با کاهش ۴۴ درصدی وضوح صفحه نمایش در N8 روبرو هستیم. البته وضوح بالا چیزی نیست که هر کاربری به آن احتیاج داشته باشد و این تفاوت ها برای خیل عظیمی از کاربران نوکیا چندان نکته مهمی به حساب نمی آید. از نکات جالب این صفحه نمایش که ارتباط مستقیمی با وضوح بکار گرفته شده در آن دارد ابعاد آن است جائیکه با کنار هم قرار دادن N8 و iPhone 4، تفاوت سایز کاملا آشکاری میان آن دو دیده می شود جائیکه صفحه نمایش آیفون عریض تر و صفحه نمایش N8 بلندتر است البته اگر بخواهیم دقیق صحبت کنیم صفحه نمایش N8 کاملا ۳.۵ اینچی نیست و دقیقا ۳.۴۶ اینچ است و کوچک تر بودن آن نسبت به آیفون ارتباط اندکی نیز به این موضوع دارد. در یک کلام از لحاظ سایز و ابعاد با نمونه ای کاملا مشابه با N97 روبرو هستیم و تفاوت اصلی از فناوری نسل دوم AMOLED که در صفحه نمایش N8 بکار گرفته شده است سرچشمه می گیرد البته در این مدل از فناوری جدیدتر نوکیا در این بخش یعنی ClearBlack Display یا CBD خبری نیست اما کیفیت تصویر و عملکرد آن در نور مستقیم خورشید نسبت به N97 ،که خود نیز از بهترین نمونه ها در کارکرد در نور مستقیم خورشید به حساب می آید، بسیار ارتقا پیدا کرده است البته این ارتقا هنوز در سطحی نیست که بتوان آن را با فناوری رویائی SuperAMOLED سامسونگ و یا Retina Display آیفون چهار مقایسه کرد اما در کل N8 نیز دارای یکی از بهترین صفحه نمایش های AMOLED فعلی بازار است. حساسیت صفحه نمایش همانطور که از مدلی لمسی خازنی انتظار می رود در سطح بسیار بالائی قرار دارد هرچند که در بسیاری از منوها بعلت ساختار نچندان رویائی سیستم عامل امکان ایجاد پاسخ بلافاصله از صفحه نمایش گرفته شده و با اینکه سخت افزار بسیار با کیفیتی در آن تعبیه شده اما عملا نمی توان مقایسه ای میان این قسمت و حریفان فوق العاده حساسی مثل Apple iPhone انجام داد.
بر بالای صفحه نمایش و در بخش دوک مانند پلاستیکی، اسپیکر برقراری تماس قرار گرفته است و دوربین دوم تماس های ویدئویی و حسگرهای دوگانه تنظیم نور و تقارب به حاشیه مشکی رنگ بالای صفحه نمایش منتقل شده اند. نشان نوکیا و نام مدل از دیگر موار حاضر در این حاشیه سیاه رنگ هستند.
در زیر صفحه نمایش و در ساختاری آشنا (البته نه در مجموعه نوکیا!) تنها یک دکمه نسبتا بزرگ و کشیده در سمت چپ دیده می شود که برای ورود به منوی اصلی و نمایش Task Manager با فشردن طولانی مدت مورد استفاده قرار می گیرد. حذف کلیدهای سبز و قرمز همیشگی از این بخش نکته جدیدی ست که در N8 به چشم می خورد. درست چسبیده به نوار آبی سرتاسری حول صفحه نمایش، میکروفون برقراری تماس دیده می شود که انتخاب این قسمت ظاهرا در بهبود کیفیت صدا و کاهش احتمال پوشیده شدن آن با دست موثر خواهد بود.
با حرکت به سمت چپ دستگاه به ساختار آشنای دیگری بر می خوریم که ابتدا در ۵۸۰۰ مورد استفاده قرار گرفت در این قسمت و در بخش بالائی دو شکاف نسبتا بزرگ در کنار یکدیگر قرار گرفته اند که هر دو با کاوری پلاستیکی پوشانده شده اند در زیر این کاورها اسلات کارت حافظه Micro SD و محل جایگذاری سیمکارت قرار دارد که هر دو کاملا در عمق قرار گرفته و دسترسی به آنها اندکی بیش از اندازه مشکل می نماید. دومین جزء حاضر در این قسمت که این یکی نیز به نسبت موارد معمول، اندکی فرو رفته تر طراحی شده پورت Micro USB دستگاه است که از کاور و پوشش پلاستیکی در آن خبری نیست از این پورت علاوه بر استفاده رایج برای اتصال به کامپیوتر می توان برای شارژ کردن دستگاه و اتصال حافظه های داخلی با کمک کابل مخصوص و قابلیت OTG نیز بهره برد. همچنین در این قسمت یکی از پیچ های گشودن بخش پائینی برای دسترسی به باتری دیده می شود که برای گشودن آن احتیاج به یک پیچ گوشتی کاملا خاص است. حفره بسیار کوچکی که در میانه این قسمت دیده می شود در حقیقت میکروفون دوم فیلمبرداری دستگاه است که در برداشت صدای استریو و حذف نویز در حین فیلمبرداری مورد استفاده قرار می گیرد.
در سمت راست دستگاه از بالا به پائین Rocker نسبتا بزرگ و برجسته تغییر صدا، اسلایدر قفل صفحه نمایش و بلاخره شاتر کاملا بزرگ دوربین دیده می شود که بجز مکانیکی بودن شاتر نکته خاصی در آنها به چشم نمی خورد و همگی در مدل های قبلی نوکیا در این کلاس به همین ترتیب تکرار شده بودند. تنها نکته قابل اشاره در این قسمت سفت بودن نسبی شاتر دوربین است که در برخی مواقع می تواند منجر به تکان خوردن دوربین در حین عکاسی شود. تنها عنصر باقی مانده در این قسمت دومین پیچ برای گشودن کاور پلاستیکی پائینی ست که متقارن با پیچ اول در پائین این بخش جای گرفته است.
مهمترین المان سخت افزاری در بالای دستگاه پورت خروجی تصویر Mini HDMI است که این یکی نیز با پوششی پلاستیکی محافظت شده است. جک ۳.۵ میلیمتری هدست و کلید Power که همچون همیشه برای سوئیچ میان پروفایل های مختلف نیز بکار می رود دیگر موارد حاضر در بخش بالائی را تشکیل می دهند. در پائین گوشی نیز تنها حفره اتصال شارژر دیده می شود که با اینکه در سمت شارژر اندکی تغییر شکل یافته و ظاهرا پین شارژر دیگری به گزینه های قبلی این شرکت افزوده شده اما همچنان می توان از شارژهای قبلی نوکیا نیز برای شارژ کردن N8 استفاده کرد. استفاده از این پین از دو جنبه عجیب می نماید یکی اینکه تقریبا همه شرکت ها (بجز یکی دو استثنای کوچک و بزرگ) از پورت استاندارد Micro USB برای شارژ کردن گوشی استفاده می کنند و دیگری اینکه نه تنها این پورت در N8 حضور دارد بلکه همانطور که گفتیم امکان شارژ از این پورت نیز وجود دارد!
لیست سخت افزارهای حاضر در بدنه N8 با دوربین فوق العاده آن در بخش پشتی تکمیل می شود این دوربین ۱۲ مگاپیکسلی بار دیگر پس از مدتها فلش زنون را در کنار خود می بیند. تک فلش کوچک LED در حاشیه فلش زنون و اسپیکر اصلی دستگاه در زیر لنز از دیگر موارد حاضر در این بخش به شمار می روند. از جمله موارد منفی در این قسمت باید به برجستگی محل در نظر گرفته شده برای دوربین اشاره کرد که در کنار عدم استفاده از کاور برای لنز دوربین احتمال آسیب دیدن و خش افتادن بروی سطح لنز را افزایش می دهد البته بر طبق گفته های رسمی سطح لنز تا حدود زیادی ضد خش است اما حتی در صورت صحت این موضوع نیز کثیفی ناشی از اثر انگشت همچنان عاملی منفی در جهت تخریب تصاویر به حساب می آید. نکته دیگری در پشت گوشی به چشم نمی خورد و همانطور که پیش از این هم اشاره شد برای دسترسی به باتری داخلی گوشی می بایست پیچ های کاملا خاص جانبی را گشوده و کاور زیرین را از گوشی جدا کرد. با گشودن این کاور باتری BL-4D دستگاه با ظرفیت ۱۲۰۰mAh پدیدار می شود که دقیقا همان باتری استفاده شده در N97 Mini ست این باتری بروی کاغذ تا ۳۹۰ ساعت در حالت Stand-by و تا ۱۲ ساعت و ۳۰ دقیقه در حین مکالمه دوام خواهد داشت که در هر دو مورد بهبود قابل ملاحظه ای در قیاس با N97 Mini به چشم می خورد و در یک استفاده بسیار شدید و سنگین به راحتی تا ۲ روز دوام خواهد داشت. نکته جالب در این میان حضور سخت افزارهای متعدد با مصرف انرژی کاملا بالا در یک سو و دوام فوق العاده باتری برخلاف انتظار از سوی دیگر است که به روشنی حاکی از بهبود های متعدد در رده نرم افزاری و مخصوصا سیستم عامل جدید بکار گرفته شده در این مدل است.
اما Nokia N8 بجز موارد سخت افزاری اشاره شده در بالا در رده نرم افزاری نیز حرف های جدیدی برای گفتن دارد این گوشی اولین مدل نوکیا خواهد بود که با سیستم عامل جدید این شرکت موسوم به Symbian^3 عرضه می شود اینترفیسی که بسیاری از کارشناسان بعلت همزمانی آن با نسخه های جدید سیستم عامل های پر طرفدار بازار مثل BlackBerry OS6.0، Apple iOS 4.0، Android Froyo و در یکی دو ماه آینده Windows Phone 7 شانس چندانی برای موفقیت آن متصور نیستند اما این همه ماجرا نیست و نوکیا نیز بعنوان پر طرفدار ترین برند حال حاضر بازار موبایل، با خیل گسترده ای از کاربران در سراسر دنیا روبروست که نسخه جدید سیستم عامل این شرکت را انتظار می کشند. اولین تجربه نوکیا در زمینه گوشی های هوشمند مبتنی بر Symbian لمسی به مدل ۵۸۰۰ و نسخه موسوم به ورژن پنجم این سیستم عامل باز می گردد در آن زمان ایرادات متعددی به این اینترفیس در جنبه های گوناگون وارد بود و حتی بسیاری از کارشناسان تنها تغییر صورت پذیرفته در این سیستم عامل جدید به نسبت به نسخه های قبلی را لمسی شدن این اینترفیس می دانند جائیکه نه تنها از لحاظ ظاهری تغییر چندانی دیده نمی شد بلکه نوع نزدیک شدن نوکیا به پدیده گوشی های لمسی اصولا تفاوت چشمگیری با دیگر رقبای حاضر در این کلاس داشت از جمله این موارد باید به اجبار به دو کلیک بروی هر آیکون برای استفاده از آن که یکی منجر به Highlight شدن و دیگری منجر به فعال شدن آن می گردید اشاره کرد همچنین در نسخه های اولیه این سیستم عامل نبود Kinetic Scrolling و اسکرول معکوس با جهت حرکت دست بروی صفحه نمایش انتقادهای فراوانی را متوجه نوکیا ساخته بود البته برخی از این مشکلات در Patch های ارائه شده برای این سیستم عامل برطرف شد اما نگفته پیداست که نسخه پنجم Symbian S60 هنوز هم در برابر رقبای هوشمند و غیر هوشمند خود در مسئله مهمی به نام User Friendly بودن با مشکلات عدیده ای روبرو ست اینجاست که مهندسان نوکیا با جمع آوری بازخوردهای متعدد بروی نسخه قبلی سیستم عامل ورژن کاملا جدیدی به نام Symbian^3 را ایجاد نموده اند که امید می رود تا کلیه مشکلات قبلی این اینترفیس کاملا در آن مرتفع شده و آرام آرام سیمبین نیز به استانداردهای رده تمام لمسی نزدیک شود.
با روشن کردن دستگاه نخستین تغییر قابل مشاهده حضور سه دسک تاپ مختلف با امکان جایگذاری Widget های گوناگون است که البته پیش از این تا حدود زیادی در مدل هائی همچون خانواده N97 نیز مورد استفاده قرار گرفته بود. سه دسک تاپ مختلف حاضر در این قسمت به راحتی هرچه تمام تر با اسکرول کردن دست رو به چپ و راست قابل دسترسی هستند و برای رسیدن به یک دسک تاپ مشخص نیازی به بازگشت مسیر رفته شده نیست و با ادامه اسکرول به همان سمت می توان به دسک تاپ های قبلی دست پیدا کرد. در زیر صفحه نمایش سه نقطعه سفید رنگ دیده می شود که علاوه بر یادآوری موقعیت دسک تاپ امکان جابجائی سریع بین دسک تاپ ها با لمس این ناحیه را نیز فراهم می آورد. Context Menu های حاضر در زیر این قسمت شامل Option برای تغییرات گسترده در Widget ها در سمت چپ و گزینه Call برای برقراری تماس در سمت راست می شود. برای تغییر مکان هر ویجت نخست می بایست گزینه Edit در Option را فشار داد و سپس بصورت دلخواه آن Widget را در فضاهای در دسترس در آن دسک تاپ Drag نمود البته امکان Drag کردن یک Widget از یک Home Screen به دیگری وجود ندارد و برای این کار باید ابتدا آن را از یک دسک تاپ حذف کرد و سپس بصورت دستی در دیگری اضافه نمود. از دیگر موارد حاضر در این بخش علاوه بر ساعت، تقویم، نام اپراتور، نام پروفایل، و نشانگرهای باتری و آنتن باید به چهار میانبر برنامه های دلخواه در بالای این قسمت اشاره کرد که البته برای ویرایش و جایگزین کردن اپلیکشین دیگری به این لیست چهارگانه باید از طریق منوی جداگانه Shortcuts و به شیوه سنتی نوکیا در این قسمت اقدام نمود. امکان نمایش افقی صفحه Home Screen با چرخاندن گوشی نیز در این قسمت وجود دارد. با لمس آیکون باتری در بخش بالائی این قسمت علاوه بر نمایش تمامی شبکه های Wi-Fi در دسترس و دیگر گزینه های ارتباطی همچون USB، یک ساعت بزرگ نیز در اختیار کاربر قرار می گیرد که بوسیله آن می توان به راحتی و از همین قسمت به تنظیم آلارم دستگاه پرداخت. در یک نگاه صفحه Styand-by در سیمبین جدید تغییرات مناسب و راضی کننده ای را به خود دیده است اما از نگاهی دیگر همچنان نکات منفی مشخصی در این بخش دیده می شود یکی از این موارد، ابعاد بسیار بزرگ Widget های بکار گرفته شده در این قسمت است که علیرغم صفحه نمایش بزرگ N8 تنها با حضور چهار یا پنج Widget کل صفحه پوشیده شده و نه تنها گزینه های در دسترس کاربر محدودتر می شود بلکه فضای لازم برای Sweep کردن و جابجائی میان این Home Screen ها نیز بیش از پیش کاهش می یابد که این موضوع به راحتی می تواند منجر به کلیک اشتباهی بروی یک ویجت در حین اسکرول شود. از جمله دیگر نکات منفی این قسمت می توان به محدودیت تعداد Home Screen ها به سه عدد و محدودیت تعداد Widget ها اشاره کرد. در کل با اینکه صفحه Stand-by در سیمبین جدید تغییرات رضایت بخشی را تجربه کرده است اما هنوز در قیاس با رقیبی همچون آندروید با صفحه Stand-by مجهز به Live Wallpaper و ۹ عدد Home Screen جداگانه به میزان قابل توجهی ضعیف تر به نظر می رسد که این ضعف نوکیا با توجه به این واقعیت که صفحه Stand-by برای اکثریت قاطعی از کاربران حکم مهمترین قسمت گوشی را دارد، در آینده می تواند تاثیر منفی بروی فروش این گوشی برجای بگذارد.
با فشردن تک کلید حاضر در زیر صفحه نمایش به منوی اصلی دستگاه وارد می شویم جائیکه صحنه کاملا آشنائی برای کاربران سیمبین در تمامی رده ها اعم از لمسی یا غیر لمسی به چشم می خورد: چینشی ماتریسی که در حالت عمودی با ۴ سطر و ۳ ستون مرتب شده و در حالت افقی به شش ستون و دو سطر تغییر شکل پیدا می کند. آیکون های حاضر در این قسمت از همان طراحی کلاسیک همیشگی برخوردارند و بازهم همچون گذشته بر بالای برنامه های در حال اجرا دایره سبز رنگی برای یادآوری کاربران به چشم می خورد. Music Player دستگاه نیز همچون بسیاری دیگر مدل های قبلی سیمبین همواره در حالت اجرا باقی می ماند و تنها می توان آن را Hide کرد. Scroll سریع و بی نقص در میان منوها و امکان ادیت آیکون ها به راحتی هرچه تمام تر با Drag کردن و جابجائی سریع آنها که با افکت های گرافیکی زیبائی نیز همراه است دیگر نکات مثبت منوی اصلی دستگاه را تشکیل می دهند. برای بستن برنامه های در حال اجرا می توان همچون همیشه از فشردن طولانی مدت کلید Menu و احضار Task Manager برای بستن تکی یا گروهی برنامه ها سود جست در این منو که بصورت pop up ظاهر می شود برنامه های در حال اجرا با Thumbnail کوچکی همراه با یک X بزرگ در گوشه بالای آنها به نمایش در می آیند که فشردن این X تنها کاری ست که برای بستن برنامه ها می بایست انجام داد. یک نکته نسبتا منفی در این قسمت وقتی ست که قصد بستن گروهی برنامه ها را داشته باشیم در این حالت بعلت زمانی که صرف بستن هر برنامه می شود و با توجه به اینکه لیست برنامه های در حال اجرا با بستن هر برنامه یکی به سمت چپ شیفت پیدا می کند ممکن است بجای بستن یک برنامه اشتباها برنامه دیگری که در لیست بعد از برنامه قبلی قرار گرفته را احضار نمود اتفاقی که البته به مرور با عادت کردن به سرعت بستن برنامه ها توسط گوشی مرتفع می شود. در هنگام حضور در منوهای داخلی و استفاده از Application های مختلف همچون گالری تصاویر زدن کلید منو در زیر صفحه نمایش منجر به بازگشت به صفحه Stand-by می شود. در مجموع با اینکه پردازنده جدید ۶۸۰ مگاهرتزی ARM11 گوشی که این بار به چیپ ست پردازش گرافیکی نیز مجهز شده است محیط نسبتا روانی را در مقایسه با نسل های قبلی سیمبین ایجاد کرده است اما هنوز هم تاخیرهای گاه و بیگاه در جای جای منوها دیده می شود. نکته منفی قابل ذکر دیگری که البته در سیمبین های لمسی و غیر لمسی همواره دیده می شود استفاده از منوهای تو در تو برای انجام اعمال ساده و در عین حال بسیار ضروری ست که وقت و انرژی کاربر را کاملا مصروف خود می سازد از جمله این موارد می توان به نحوه اضافه کردن میابرهای چهارگانه به صفحه اصلی، حذف کردن آیتم ها در یک لیست (مثلا ایمیل که در شش مرحله انجام می شود!) و یا نحوه جابجائی آیکون ها در منوی اصلی اشاره کرد که تقریبا همگی به فشردن کلید منو و رفتن به یک منوی خاص وابسته بوده و تاچ صفحه نمایش در کوتاه کردن این دستورات تکراری که تقریبا از زمان ارائه سیمبین غیر لمسی ۹.۱ تا بحال بدون تغییر مانده اند اغلب هیچ نقشی را بازی نمی کند. از دیگر گزینه های سخت افزاری بهبود یافته در N8 باید به سایز ۲۵۶ مگابایتی RAM که پس از لود شدن سیستم عامل در حدود ۱۳۵ مگابایت آن برای اجرای برنامه ها خالی ست و حافظه ۵۱۲ مگابایتی فلش اشاره کرد که از این آخری نیز چیزی حول و حوش ۱۸۵ مگابایت در اختیار کاربر قرار دارد، اشاره کرد که هر دو با اینکه در گروه Symbian اعداد کاملا بهبود یافته ای به حساب می آیند اما مقایسه آنها با حافظه های بسیار بالاتری که در اسمارت فون های رقبا دیده می شود امتیاز چندان بالائی برای N8 به همراه ندارد البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که Symbian^3 با وجود همین حافظه ها و با در نظر نگرفتن برخی تاخیرهای معمول، نسبتا روان و رضایت بخش عمل می کند. حافظه داخلی N8 برابر ۱۶ گیگابایت است که با کمک کارت Micro SD تا ۳۲ گیگابایت دیگر امکان افزایش دارد.
یکی از کامل ترین بخش های سیمبین های نوکیا دفترچه تلفن آنهاست که همواره در سطح بالاترین نمونه های رده اسمارت فون از آن یاد می شود در این این قسمت جزئیات بسیار زیادی برای کنتاکت ها در حین اضافه شدن به دفترچه تلفن در دسترس قرار دارد که به سختی می توان به از قلم افتادن کوچکترین اطلاعاتی در این لیست فکر کرد. این حجم وسیع اطلاعات با آنکه در نگاه اول نکته کاملا مثبتی به نظر می رسد اما با نگاهی دقیق تر به این گزینه ها در خواهیم یافت که بیش از ۹۰ درصد کاربران هیچگاه از این گزینه های گیج کننده برای افزودن یک نام و یک شماره نا قابل به این لیست استفاده نمی کنند و این همه اطلاعات تنها به سردرگمی کاربران می انجامد خوشبختانه نوکیا این موضوع را پیش از ما دریافته است و دفترچه تلفن بکار گرفته شده در N8 با اینکه همچنان همان اطلاعات وسیع را در خود حفظ می کند اما بصورت پیش فرض این اطلاعات را به نمایش نمی گذارد و چند گزینه اصلی مورد نیاز تنها حاضران دفترچه تلفن هستند و دیگر اطلاعات ریز و جزئی به درون منوها منتقل شده اند. ظاهر دفترچه تلفن البته تغییر چندانی نکرده و با ساختاری نسبتا مشابه با Symbian ورژن پنج روبرو هستیم و همچون قبل می توان بصورت همزمان کنتاکت های حاضر در حافظه داخلی و حافظه سیمکارت را یک جا مشاهده کرد. با گشودن هر کنتاکت جداگانه علاوه بر تصویر شخص و گزینه هائی برای برقراری تماس صوتی و تصویری یا فرستادن پیام، گزینه جدیدی با نام Social Network بر بالای لیست ظاهر می شود که بوسیله آن و در طی چند مرحله با Sign in کردن در شبکه های اجتماعی همچون فی..س بو..ک و تو..ئیت..ر می توان فرد مورد را یافته و به لیست اطلاعات آن شخص اضافه کرد. این پروسه اندکی بیش از حد انتظار طولانی و وقت گیر است مخصوصا اگر در این بین از کلید Back نیز استفاده کنید که این باعث می شود این اپلیکیشن بار دیگر اقدام به Sign in کردن نموده و زمان را طولانی تر کند از دیگر موارد نچندان مثبت مچ نبودن گاه و بیگاه سایز عکس اضافه شده از شبکه های اجتماعی با سایز در نظر گرفته شده برای آن در این بخش است.
N8 در وظیفه اصلی خود یعنی برقراری تماس نیز بسیار موفق عمل کرده است جائیکه علیرغم عدم حضور قابلیت Noise Cancelling با صدای شفاف و کاملا بلندی در هر دو سوی تماس روبرو هستیم. شماره گیری هوشمند دیگر نکته مثبت قابل اشاره در این قسمت است که با گرفتن اولین شماره ها دفترچه تلفن را برای تمامی گزینه های عددی و حروفی جستجو کرده و نتایج را به سرعت به نمایش می گذارد. قابلیت تماس ویدئویی از طریق اتصال Wi-Fi نیز در N8 حضور دارد هرچند که این قابلیت ظاهرا کاربرد چندانی برای بسیاری از کاربران ندارد. صدای زنگ گوشی نیز به لطف اسپیکر قدرتمند دستگاه در بخش پشتی که برخلاف ظاهر کوچک خود صدای بلندی ایجاد می کند، در سطح کاملا رضایت بخشی قرار گرفته است.
نکته قابل توجه در منوی پیام های گوشی، صفحه کلید عجیب و غریبی ست که در حالت عمودی برای آن در نظر گرفته شده است جائیکه علیرغم سایز بالای صفحه نمایش که به راحتی امکان جایگذاری یک صفحه کلید QWERTY عمودی را در این قسمت می دهد، نوکیا تصمصم گرفته تا از یک صفحه کلید عددی Multi-tap در این حالت استفاده کند که همچون صفحه کلیدهای عددی فیزیکی برای وارد کردن یک حرف می بایست چندین بار عدد متناظر با آن حرف را فشرد! تصمیم عجیبی که علت آن را باید از نوکیا پرسید. در حالت افقی اما ماجرا به خوبی پیش می رود و یک صفحه کلید ۴ ردیفه و ۳۹ کلیدی QWERTY کامل عملکرد مناسبی را در حین تایپ ایجاد می کند در این قسمت نیز اما با تاخیرهای اندکی روبرو هستیم که به احتمال قریب به یقین در فیرم ویر های آینده تصحیح خواهد شد. نوکیا همچنین قول بکارگیری قابلیت Swype یعنی تایپ بدون برداشتن دست از روی صفحه نمایش و رفتن از یک حرف به حرف دیگر را به کاربران خود در این قسمت داده است. ساختار کلاسیک منوی پیام ها کاملا در سیمبین جدید دست نخورده باقی مانده و تمامی مراحل ضروری در حین فرستادن پیام در نسخه های قبلی سیستم عامل (حتی نمونه های غیر لمسی) در اینجا نیز مو به مو اجرا می شود. در منوی پیام های دستگاه همچون قبل امکان افزودن بدون دردسر ایمیل های معروفی همچون هات میل، یاهو، جیمیل و یک اکانت Exchange وجود داشته و وارد کردن user name و password تنها مراحل مورد نیاز برای اضافه کردن اکثر ایمیل ها به این قسمت است. تنها شبکه های اجتماعی در دسترس در این بخش به فی..س بو..ک و تو..ئیت..ر محدود می شود که برای استفاده از آنها لازم است که ابتدا به اکانت کاربری در Ovi لاگین نموده و سپس به صفحه ساده ورود اطلاعات فی..س بو..ک و تو..ئیت..ر وارد شد در این قسمت و پس از لاگین کردن، در یک لحظه تنها یک پست آپدیت می شود و از این گذشته امکان فرستادن مستقیم عکس گرفته شده از دوربین به این دو شبکه اجتماعی وجود ندارد.
مرورگر اینترنت بکار گرفته شده در نوکیا N8 برخلاف رقبای سر سختی همچون خانواده آیفون و لیست بلند بالای گوشی های آندرویدی که همگی بر بستر WebKit توسعه یافته اند، گونه متفاوتی از این نرم افزار را به نمایش می گذارد که از لحاظ سرعت به راحتی در کنار دیگر بزرگان این بخش قرار می گیرد علاوه بر این حضور قابلیت Pinch to Zoom و پشتیبانی از فلش، حداقل بروی کاغذ مرورگر حاضر در N8 را در صدر بهترین نمونه های قابل ذکر قرار می دهد. اما در حین استفاده از مرورگر اینترنت علیرغم سرعت بالا، اوضاع اندکی در جنبه های دیگر با حالت نظری متفاوت است بعنوان مثال قابلیت Pinch to Zoom به هیچ عنوان از دقت و سرعت بالائی برخوردار نیست و پرش تصویر و اشتباه در زوم پدیده ای کاملا نرمال در حین استفاده از دو انگشت در حین زوم به شمار می رود. نکته دیگر به حالت زوم تک انگشتی و اصطلاحا Double tap to zoom باز می گردد که در این حالت تنها گزینه های در دسترس ضربه زدن دوگانه (Double tap) برای زوم در محتوا و تکرار همین عمل برای خروج از محتواست البته در حین زوم اولیه امکان افزایش بسیار اندک زوم وجود دارد اما همچون آیفون محتوای زوم شده خود را با صفحه نمایش هماهنگ نمی سازد. دیگر قابلیت بحث برانگیز در مرورگر گوشی، پشتیبانی فلش در آن است جائیکه با استفاده از Flash Lite 4.0 امکان نمایش محتوای Flash 10 در N8 ایجاد شده است این قابلیت با اینکه در بسیاری از موارد به خوبی از عهده انجام این کار بر می آید اما در برخی از سایت های سنگین که تقریبا بطور کامل با فلش طراحی شده اند، N8 با مشکل جدی در پخش روان و بدون پرش اینگونه سایت ها روبرو ست علاوه بر این همچنان امکان نمایش نسخه HTML5 سایت یو..ت..یوب که در خانواده آیفون ها و مدل های آندروید پشتیبانی می شود در N8 وجود ندارد. حضور گزینه ای برای غیر فعال کردن فلش برای لودینگ سریعتر سایت ها از مواردی ست که می تواند در آپدیت های آینده این مرورگر در نظر گرفته شود. از موارد فنی حاضر در مرورگر که بگذریم ظاهر این قسمت نسبت به قبل تغییر چندانی را تجربه نکرده است جائیکه همچنان گزینه های بسیار معدودی پیش چشم کاربر قرار گرفته و تقریبا همه چیز به درون منوهای تو در تو منتقل شده است در اینجا و در حین لودینگ یک وب سایت و برای استفاده از تمامی فضای صفحه نمایش حالت این قسمت بصورت خودکار به نمایش تمام صفحه تغییر می کند و تنها کنترل در دسترس کاربر یک فلش دو سر در پائین صفحه است که با زدن آن منوهای مرورگر به نمایش در می آیند تصمیم عجیبی که تنها برای یک Reload کردن ساده صفحه، چندین و چند مرحله را پیش روی کاربر می گذارد (زدن فلش دو طرفه برای ظاهر شدن منوها، زدن منوی Option برای نمایش کل تنظیمات، ورود به تب Menu برای نمایش دستورات و در نهایت یافتن آیکون Reload) طی تمامی این مراحل در حالیست که اغلب دیگر مرورگرهای محبوب بازار آیکون Reload را بعنوان یکی از اصلی ترین کنترل های این قسمت در صفحه اصلی مرورگر قرار داده اند. اما جدا از موارد گفته شده نکات مثبت متعددی نیز در این مرورگر به چشم می خورد که سرعت بالا، امکان افزودن مستقیم فید یک سایت به صفحه Stand-by، نمایش Thumbnail از وب سایت های استفاده شده در History، دقت در حفظ فرم وب سایت ها و بلاخره امکان جستجوی مستقیم در گوگل و بینگ از جمله این موارد مثبت به حساب می آیند.
بدون شک یکی از قابلیت های اصلی N8 به امکانات متعدد و پر شمار این گوشی در رده مولتی مدیائی باز می گردد جائیکه علاوه بر موارد سخت افزاری قدرتمند بکار گرفته شده در این مدل در رده نرم افزاری نیز با گزینه های مناسبی روبرو هستیم. پخش کننده موسیقی N8 تغییرات چندانی را نسبت به قبل تجربه نکرده است اما این موضوع به خودی خود لزوما نکته بدی به حساب نمی آید چرا که پخش کننده های موسیقی نوکیا در این کلاس همواره از بهترین نمونه ها به حساب آمده اند و پخش کننده N8 نیز طبیعتا از این قاعده مستثنی نیست. از جذابیت های بصری فوق العاده زیبای این قسمت باید به نمایش کاور آلبوم ها در حالت افقی که به لطفا شتاب دهنده گرافیکی تعبیه شده در دستگاه بسیار روان و بدون کوچکترین مشکلی در زیر دست حرکت می کنند اشاره کرد. دیگر موارد همیشگی این قسمت همچون اکولایزرهای متعدد و دسته بندی خودکار آهنگ ها در Playlist های اتوماتیک در اینجا نیز تکرار شده اند. همچنین در این قسمت یک FM Transmitter با کیفیت دیده می شود که به راحتی آهنگ در حال پخش را بروی فرکانس مورد نظر کاربران انتقال می دهد نکته جالب در این قسمت زمانی ست که امکان RDS در رادیوی دریافت کننده این امواج فعال باشد که در این حالت اطلاعات آهنگ در حال پخش نیز به همراه صدا به گیرنده منتقل می شود. کیفیت صدای خارج شده از اسپیکر دستگاه نیز کاملا راضی کننده به نظر می رسد.
پخش کننده ویدئوی حاضر در N8 یکی دیگر از بهترین های این گوشی ست این پخش کننده تقریبا هر فرمتی از جمله DivX و XviD را به راحتی و بدون نیاز به هیچگونه تبدیلی پخش می کند البته بالاترین کیفیت این پخش کننده ویدئو ظاهرا با فرمت WMV بدست می آید چرا که در ویندوز هفت و به هنگام انتقال فایل های ویدئویی مختلف، خود گوشی پیشنهاد تبدیل آنها به WMV را می دهد. از جمله فایل های غیر قابل پخش در بخش ویدئویی می توان به M4V و در بخش صوتی به OGG اشاره کرد. کیفیت صفحه نمایش دستگاه در حین پخش ویدئو علیرغم رزولوشن پائین تر نسبت به دیگر اسمارت فون های فعلی بازار در سطح بسیار بالائی قرار دارد و به هیچ عنوان اثری از پائین بودن وضوح دستگاه دیده نمی شود. یکی از جذابیت های اصلی در این قسمت خروجی Mini HDMI در نظر گرفته شده برای انتقال فایل های صوتی و تصویری به گیرنده های دارای این پورت است که نمایش محتویات صوتی و تصویری حاضر در گوشی را به امر ساده ای بدل کرده است این پورت برخلاف اکثر دیگر نمونه های حاضر در این کلاس از وضوح ۷۲۰p پشتیبانی می کند و به همین علت تصویر بسیار با کیفیت تری نسبت به دیگر مدل های دارای این پورت (همچون Motorola Milestone XT720) ارائه می دهد البته داستان پورت HDMI حاضر در N8 به قابلیت های تصویری محدود نمی شود چرا که از طریق این پورت و برای اولین بار در دنیای موبایل ها صدای بسیار با کیفیت Dolby 5.1 نیز منتقل می شود که این برای دستگاهی با پردازنده نچندان رویائی ۶۸۰ مگاهرتزی نکته بسیار فوق العاده ای محسوب می شود. همراه با معرفی گوشی نسخه ای از ویدئوی دارای صدای دالبی ۵.۱ ارائه شده و نوکیا همچنین سرویسی برای دانلود ویدئوهای اینچنینی در نظر گرفته است. از دیگر قابلیت های بخش ویدئویی N8 باید به امکان DLNA برای اشتراک محتوا بر بستر Wi-Fi با پخش کننده های دارای این فناوری اشاره کرد.
رادیوی FM با ظاهری ساده و با پشتیبانی از RDS از دیگر حاضران بخش مولتی مدیائی N8 است.
همانطور که در ابتدا اشاره شد یکی از قابلیت های جدید N8 امکان اتصال حافظه های خارجی یا هارد دیسک ها به پورت USB از طریق قابلیت USB OTG یا USB On the Go است این قابلیت که از طریق مبدل Micro USB به USB حاضر در جعبه دستگاه صورت می پذیرد علاوه بر امکان دسترسی و کپی کردن فایل های درون حافظه جانبی امکان پخش مستقیم فایل های صوتی و تصویری حاضر در حافظه متصل شده را نیز فراهم می آورد. البته این پخش مسقیم مخصوصا در رابطه با فایل های سنگین تصویری گه گاه با کندی های محسوسی همراه است که این موضوع نیز با کپی کردن آنها در حافظه داخلی دستگاه به راحتی قابل حل کردن است. انتقال فایل های حاضر در حافظه Micro SD گوشی بروی یک حافظه جانبی برای انتقال سریع آنها به کامپیوتر بدون نیاز به کارتخوان از دیگر کارکردهائی ست که می توان برای USB OTG در نظر گرفت.
اما شاید تمامی موارد گفته شده در بالا به اندازه دوربین ۱۲ مگاپیکسلی کارل زایس حاضر در N8 برای دوست داران این برند اهمیت نداشته باشد اهمیت این دوربین برای کاربران نوکیا بیش از آنکه به کیفیت و ساختار این بخش ارتباط داشته باشد به اهمیت حضور نوکیا در جمع معدود تولیدکنندگان رده ۱۲ مگاپیکسلی مربوط می شود جائیکه مدتها بود نامی از این برند در جمع سازندگان عمده Camera Phone ها دیده نمی شد. دوربین حاضر در N8 نمونه ای با وضوح ۱۲ مگاپیکسل با امکان به تصویر کشیدن عکس هائی با ابعاد ۳۰۰۰×۴۰۰۰ پیکسل است که البته همانطور که می دانید بالا بودن رزولوشن لزوما به معنای با کیفیت بودن دوربین نیست و تنها میزان بزرگ نمائی عکس را تعیین می کند اما این بار نوکیا همزمان با بالا بردن وضوح تصویر تغییرات ساختاری فوق العاده ای را نیز در این دوربین ترتیب داده تا کیفیت تصاویر نیز به میزان قابل توجهی افزایش یابد. اولین تغییر مهم در این دوربین سنسور ۱/۱.۸۳ اینچی آن است که برای دوربینی در رده موبایلی نمونه ای کاملا بزرگ به حساب می آید برای مقایسه کافی ست بدانید که ابعاد سنسور دوربین حاضر در N86 برابر ۱/۲.۳ اینچ بود که بسیار کوچکتر از سنسور N8 است افزایش ابعاد سنسور منجر به عملکرد بسیار بهتر دوربین در قبال سوژه های با نور کم و کاهش قابل ملاحظه نویز می شود. لنز کارل زایس حاضر در N8 دومین تغییر مهم در این میان است این لنز یک نمونه واید ۲۸ میلیمتری با گشودگی دیافراگم F2.8 است که باز هم یکی از بهترین نمونه ها در میان رقبا به حساب می آید ثابت بودن گشودگی دیافراگم در این دوربین با فیلتر ND یا Neutral Density در مواقع برخورد با سوژه های با نور زیاد جبران می شود. فلش زنون، شاتر کاملا مکانیکی، کاهش نیاز به الگوریتم کاهش نویز بعلت سنسور بزرگتر، سرعت بسیار بالای فوکوس اتوماتیک و مکانیزم تشخیص چهره در کسری از ثانیه و در نهایت کاهش نویز در حین ضبط صدای استریو (با کمک میکروفون اصلی دستگاه و میکروفون دیگری که در سمت چپ قرار گرفته و هر دو صدا را بصورت دیجیتال ضبط می کنند) از دوربین حاضر در N8 هیولائی ساخته اند که تا مدتها تمامی رقبای حاضر در این کلاس را به چالش می کشاند. این دوربین در طی تحقیق دانشگاه Westminster بعنوان جایگزین شایسته ای برای دوربین های با کیفیت کمپکت خانگی معرفی شده است به همین علت نگفته پیداست که تقریبا برای اولین بار در دنیای موبایل ها با دوربینی روبرو هستیم که پا را از محدوده این کلاس فراتر گذاشته و همتایان خود در کلاس دوربین های کمپکت را به چالش کشیده است و شاید در حال حاضر تنها برتری فعلی دوربین های کمپکت به دوربینی در این سطح عدم حضور قابلیت زوم اپتیکال در آن باشد که این موضوع نیز بطور کامل به محدودیت فضای در اختیار طراح و حفظ ابعاد دستگاه باز می گردد. در کنار این دوربین همانطور که گفته شد پس از مدتها بار دیگر هر دو فلش زنون و LED دیده می شوند اما از کاور لنز در این مدل برای حفظ ابعاد دستگاه خبری نیست که بازهم همانطور که گفته شد استفاده از شیشه ضد خش (بگفته نوکیا) در این قسمت نگرانی های کاربران را برطرف خواهد ساخت. برای استفاده از دوربین جدا از Application در نظر گرفته شده برای آن می توان همچون همیشه از کلید شاتر نیز استفاده کرد سرعت آماده به کار شدن دوربین در سطح بسیار بالائی قرار دارد و تاخیر چندانی در این قسمت دیده نمی شود این سرعت تا اندازه ای ست که در ابتدا کاربران را در مورد رزولوشن بکار گرفته شده در این حالت به شک می اندازد. ساختار منوئی دوربین ظاهرا تغییر چندانی به خود ندیده است و همچنان تنظیمات اصلی دوربین از طریق آیکون Setting در گوشه سمت راست در دسترس قرار می گیرد. از تنظیمات حاضر در این قسمت می توان به Scene Mode، فناوری تشخیص چهره، کنترل نورگیری، کنترل Sharpness، میزان کنتراست، Colour tone، تنظیمات White Balance و بلاخره Self Timer اشاره کرد. حداقل فاصله عکاسی ماکرو در این دوربین در حدود ۱۵ سانتیمتر است. کیفیت تصاویر به ثبت رسیده توسط این دوربین بسیار بالاتر از حد انتظار است جائیکه نه تنها N8 را می توان بدون هیچ شک و تردیدی برترین Camera Phone حال حاضر بازار دانست بلکه حتی در کلاس دوربین های خانگی کمپکت نیز N8 حرف های فراوانی برای گفتن داشته و بسیاری از مدل های گرانقیمت این کلاس را نیز به راحتی پشت سر می گذارد. نکته مشخص در تصاویر N8 طبیعی بودن هرچه بیشتر آنهاست جائیکه الگوریتم بکار گرفته شده در دوربین کمترین تاثیر را بروی نتیجه خروجی باقی می گذارد و در نبود رنگ های تند مصنوعی و کنتراست های شدید وظیفه ویرایش تصاویر کاملا به عهده کاربران واگذار شده است. نویز پائین تصاویر ناشی از سنسور بزرگ دوربین از دیگر موارد کاملا مشخص در این تصاویر است جائیکه الگوریتم کاهش نویز بطور مشخصی نویزهای رنگی را حذف کرده و نویز های موسوم به Luminance Noise که به روشنائی تصویر ارتباط دارد را دست نخورده باقی گذارده است. عملکرد فلش دوربین نیز در سطح بالائی قرار دارد و به راحتی می توان از سوژه های با نور پائین نیز عکاسی کرد. در مجموع همانطور که گفتیم دوربین حاضر در N8 در رده عکاسی برترین Camera Phone حال حاضر بازار لقب می گیرد. وضوح فیلمبرداری این دوربین ۷۲۰p با ۲۵ فریم در ثانیه و بدون قابلیت فوکوس خودکار است. در یک نگاه کلی سه شیوه گوناگون در دوربین های این کلاس در برخورد با مسئله فوکوس در حین فیلمبرداری وجود دارد نخستین حالت همچون N8 زمانی ست که اتوفوکوسی در کار نیست و تصاویر خارج از محدوده فاصله کانونی از فوکوس خارج می شوند. شیوه دیگر فوکوس اولیه بروی یک سوژه است که در این حالت با تغییر مکان، سوژه از فوکوس خارج می شود و بلاخره شیوه سوم اتوفوکوس پیوسته یا Continuous autofocus نام دارد که در این حالت باید منتظر بود تا در حین فیلمبرداری دوربین بروی سوژه فوکوس کند. این سه شیوه هرکدام نکات مثبت و منفی مخصوص به خود را دارند اما به نظر شیوه اول ساده ترین و راحت ترین نمونه در میان آنهاست که اگر عمق میدان بزرگی در اختیار باشد در اکثر مواقع می تواند به خوبی از عهده فیلمبرداری بدون محو شدن تصویر برآید اتفاقی که در دوربین N8 با عمق میدان بزرگ و فیکس بودن فوکوس رخ داده است. نکته قابل تحسین دیگر در رابطه با قابلیت فیلمبرداری N8 به چگونگی اجرای زوم دیجیتال ۳ برابر آن باز می گردد. زوم دیجیتال در تمامی دیگر دوربین های حاضر در بازار اعم از موبایلی و غیر موبایلی با برش بخشی از تصویر که در میانه کادر قرار گرفته و سپس بزرگ کردن آن برای جای گرفتن در کل کادر صورت می پذیرد که در این حالت تصویر مبهم و پیکسلی شده امری کاملا نرمال و طبیعی ست. اما شیوه N8 در این زمینه کاملا ابتکاری و جالب توجه است جائیکه دوربین در حین فیلمبرداری از تمامی ظرفیت رزولوشنی خود یعنی ۱۲ مگاپیکسل استفاده می کند و در حین زوم نیز تصویری پیش روی ماست که به اندازه ۱۲ مگاپیکسل بزرگ است به همین علت بروی کاغذ تا سه برابر می توان در آن زوم کرد بدون آنکه کیفیتی از دست برود یا با تصویری پیکسلی شده روبرو شویم اما در عمل این ماجرا اندکی متفاوت دنبال می شود جائیکه تا پله دوم یعنی زوم ۲x همه چیز به خوبی پیش می رود اما در میانه راه یعنی از ۲ تا ۳ به ناگاه تصویر همچون دیگر کمپکت ها کاملا Pixilate شده و پس از آن با رسیدن به انتهای زوم یعنی ۳x کامل دوباره همه چیز به خوبی هرچه تمام تر اجرا می شود علت این ماجرا بگفته یک منبع رسمی تائید نشده به ساختار سنسور و عدم توانائی آن در بکارگیری وضوح کامل ۱۲ مگاپیکسلی با سرعت ۲۵ فریم در ثانیه تا بیش از ۲x است که در نهایت منجر به کاهش وضوح و ایجاد این مشکل می شود البته بازهم بگفته همین منبع قرار است در آینده فیرم ویری شدت این ماجرا را کاهش دهد. در رابطه با کیفیت فیلمبرداری N8 با وضعیتی نسبتا مشابه با حالت عکاسی روبرو هستیم جائیکه باز هم دوربین تغییر چندانی در تصویر خام اولیه برجای نمی گذارد و تصحیح و ویرایش فیلم به عهده کاربر خواهد بود با این تفاوت که این یکی در مقایسه با ویرایس عکس اندکی به تجربه و مهارت بیشتری نیاز دارد. در مجموع و در مقایسه با یکی از بهترین دوربین های موبایلی حال حاضر بازار در رده فیلمبرداری یعنی iPhone 4.0، دوربین حاضر در N8 علیرغم عملکرد مناسب و راضی کننده کیفیت بالاتری را ارائه نمی دهد و بعنوان مثال میزان جزئیات حاضر در تصویر در سطح دیگر رقبای این کلاس نیست.
گالری نمایش تصاویر در N8 به شیوه ساده ماتریسی مرتب شده است جائیکه پس از گشودن هر تصویر با کمک قابلیت Pinch Zoom به راحتی می توان با دو انگشت عملیات ورود خروج به زوم را انجام داد. عملیات زوم تقریبا بلافاصله و بدون تاخیر قابل ملاحظه ای صورت می گیرد. حرکت در میان تصاویر در حالت تمام صفحه نیز با Sweep کردن دست بروی صفحه رو به سمت چپ و راست صورت می پذیرد.
گزینه های ارتباطی N8 در سطح بسیار بالائی قرار دارد. برقراری تماس در این مدل علاوه بر چهار باند GSM از طریق هر پنج باند فرکانسی HSDPA صورت می پذیرد که بدین ترتیب امکان استفاده از N8 در تقریبا تمامی نقاط دنیا با پوشش ۳G و ۳.۵G وجود دارد. GPRS و EDGE کلاس ۳۳ که نسبت به کلاس قبلی خود یعنی ۳۲ سرعت Uplink خود را افزایش داده اند همراه با اتصال پر سرعت ۳G تا ۱۰.۲Mbps در حالت HSDPA و ۲Mbps در حالت HSUPA دیگر گزینه های ارتباطی تحت شبکه N8 را تشکیل می دهند. Wi-Fi حاضر در دستگاه از هر سه استاندارد سرعتی ۸۰۲.۱۱b/g/n پشتیبانی می کند و امکان UPnP نیز در آن حاضر است. بلوتوث دستگاه نسخه سوم این فناوری ست که حجم انتقال داده در آن نسبت به نسخه ۲.۰ از ۳Mbps به ۲۴Mbps افزایش یافته است. اتصال GPS تنها باقی مانده بخش ارتباطی دستگاه است که به قطب نمای دیجیتالی داخلی مجهز شده و در بخش نرم افزاری نیز بر طبق انتظار از Ovi Maps 3.0 استفاده می کند.
Nokia N8 بدون شک محصولی کاملا متفاوت نسبت به دیگر تولیدات شرکت نوکیا در سالهای اخیر است که بسیاری از تعریف های سنتی نوکیا از ابزاری به نام اسمارت فون را بطور کلی متحول نموده است. اما فارغ از امکانات فراوان این مدل که مطمئنا بخش عظیمی از کاربران این برند را کاملا راضی می کند، شرایط فعلی بازار برای حضور طوفانی N8 چندان مناسب به نظر نمی رسد جائیکه در مدت کوتاهی قبل از ارائه N8 حداقل چهار سیستم عامل بزرگ بازار بطور رسمی از محصولات جدید خود پرده برداری کردند و هیاهو پیرامون نسخه های جدید BlackBerry OS، آندروید، iOS و همین یکی دو روز پیش Windows Phone 7.0 به اندازه ای ست که احتمالا فرصت چندانی برای قدرت نمائی N8 حداقل در بخش نرم افزاری وجود نخواهد داشت. بارگیری Nokia N8 به سمت بازارهای بزرگ جهانی به تازگی آغاز شده و در یکی دو هفته آینده بلاخره پس از مدتها انتظار سوگلی جدید نوکیا با قیمتی حول و حوش ۳۷۰ یورو به بازار ارائه می شود.
منبع Writeage.com